Baby’s

Vaak is het niet zo belangrijk hoe snel een baby zich motorisch ontwikkelt maar wel dat het kind zich kwalitatief  goed ontwikkelt. Bij vragen of zorgen over de motorische/ sensorische  ontwikkeling  van uw baby kunt u uw kind laten onderzoeken door een kinderfysiotherapeut. Deze kan door haar onderzoek vastleggen of er mogelijk sprake is van een afwijkende ontwikkeling en indien nodig begeleiding starten of vragen voor een doorverwijzing.

Wij krijgen veel vragen over

  • bijna de hele dag (en nacht) met hun hoofd naar dezelfde zijde gedraaid liggen en dus een voorkeurshouding hebben;
  • een scheef afgeplat hoofdje krijgen (plagiocefalie) omdat ze steeds op één zijde liggen;
  • moeite hebben om op hun buik te liggen of te bewegen omdat hun spierspanning laag is (hypotonie);
  • moeilijk kunnen ontspannen, onrustig zijn en veel huilen;
  • een aangeboren aandoening hebben zoals b.v. een syndroom of een hersenbeschadiging;
  • zich traag ontwikkelen;
  • te vroeg geboren zijn;

 Skully  care app

Sinds enige tijd  maken we gebruik van de Skully care app, door  een foto te maken van het  hoofdje met deze app kunnen  we direct de ernst van de afplatting  inschatten.  Deze meting kunnen we gelijk door appen naar de ouders.

De Skully Care app wil de zorg voor baby’s die een schedeldeformatie ontwikkelen verbeteren. De app is uitgebreid getest in de praktijk en wordt nu in Nederland door zo’n 200 kinderfysiotherapeuten ingezet als diagnostisch instrument voor plagiocephalie bij baby’s. Uit recent  wetenschappelijk onderzoek van het UMCU en Hogeschool Utrecht is gebleken dat dit nieuwe  instrument  valide en betrouwbaar is voor de dagelijkse praktijk.
Circa 15% van de baby’s ontwikkelt sinds het anti-wiegendoodbeleid (slapen op de rug) in het eerste levensjaar een voorkeurshouding en schedeldeformatie. Dit zijn jaarlijks zo’n 25.000 baby’s, alleen al in Nederland, waarvan een groot deel (ca 90%)