Kinderfysiotherapie.
Kinderfysiotherapie is erop gericht om kinderen optimaal te laten meedoen in hun eigen omgeving. Doel is: de invloed van mogelijke beperkingen te verminderen.
Motoriek is voor het zich ontwikkelend kind van cruciaal belang. Het kind heeft een interne drijfveer zijn omringende wereld te exploreren en zodoende de wereld te ontdekken en te leren begrijpen. Dit proces noemen we psychomotorische ontwikkeling. Bij de meeste kinderen verloopt deze ontwikkeling vanzelf, maar soms is extra ondersteuning nodig. De kinderfysiotherapeut onderzoekt of er sprake is van een bedreigde motorische ontwikkeling en start indien nodig een behandeling. Dit kan bij kinderen van alle leeftijden, van baby’s tot jongvolwassenen van 18 jaar.
Eerste afspraak
Elk behandeltraject bij Kinderfysiotherapie Kop van Goeree begint met een eerste onderzoek. Hierbij bespreekt de kinderfysiotherapeut de hulpvraag van het kind, de ouders of de doorverwijzende arts. Daarna wordt besloten of verder onderzoek of behandeling nodig is.
Het onderzoek bestaat uit vier onderdelen:
- Gesprek met het kind en de ouders
- Bewegingsonderzoek
- Tests
- Aanvullend onderzoek (spierkracht, spierspanning, conditie, prikkelverwerking)
Er wordt rekening gehouden met de leeftijd, aandoening, ontwikkelingsfase en omgevingsfactoren. Voor een compleet beeld kan informatie van bijvoorbeeld school worden opgevraagd (met toestemming van de ouders). De bevindingen kunnen worden gedeeld met de huisarts, specialist en ouders, en eventueel met de school of het CJG.
Praktische informatie
Voor kinderen tot 2 jaar kan de kinderfysiotherapeut aan huis komen. Voor oudere kinderen vindt de behandeling plaats in de praktijk. Kinderfysiotherapie is direct toegankelijk, dus een verwijzing van de arts is niet nodig.
Het behandelplan
Na het onderzoek wordt in overleg met het kind en de ouders een behandelplan opgesteld met behandeldoelen en evaluatiemomenten. Door het aanbieden van uitdagend spelmateriaal worden kinderen gestimuleerd om te oefenen en spelenderwijs grenzen te verleggen. De rol van ouders is hierbij belangrijk; zij krijgen adviezen om thuis de motorische ontwikkeling van hun kind te stimuleren. Bij baby’s wordt samen met de ouders gekeken hoe zij hun kind het beste kunnen ondersteunen tijdens het oppakken, verzorgen en spelen.
Ervaringen van ouders
- Tim (4 maanden): Toen Tim 8 weken oud was, kregen we het advies om kinderfysiotherapie te proberen omdat hij moeite had met naar links kijken. Dankzij de eerste huisbezoeken zagen we al snel verbetering, en zijn voorkeurshouding nam af. – Jeroen Bos, vader van Tim
- Pieter (2,5 jaar): Pieter had een andere ontwikkeling dan zijn zussen. Met de kinderfysiotherapie oefenden we zijn balans en evenwicht. Hij viel minder vaak en kreeg meer plezier in bewegen. – Anneke Goedhart, moeder van Pieter
- Sofie (7 jaar): Sofie had moeite met het vasthouden van een potlood en had pijn tijdens het schrijven. Dankzij kinderfysiotherapie kan ze nu leesbaar schrijven en heeft ze weer plezier in tekenen. – Lisa van Rhyn, moeder van Sofie
- Lynn (12 jaar): Na de diagnose leukemie had Lynn moeite om haar kracht terug te krijgen. Dankzij oefeningen bij de kinderfysiotherapeut is haar conditie weer verbeterd. – Dennis Bakker, vader van Lynn
De kinderfysiotherapeut speelt dus een belangrijke rol in de interactie die een kind met zijn of haar omgeving heeft. Heeft u vragen, of wilt u direct een afspraak in onze praktijk maken? Op de contactpagina vindt u al onze contactinformatie.